Skal du sette opp en helt ny nettside, eller skal du flytte nettsiden din til en ny host? Da står du ovenfor et viktig valg. Og med drøssevis av leverandører både i Norge og utlandet, blir utfordringen enda større.

Så kommer spørsmålet: Har serverens geografiske plassering betydning for nettsidens SEO?

 

Ja, plassering av server har betydning!

Ja, det har en betydning, men ikke kun serverens plassering alene. Et av de viktigste parameterne for en nettsides SEO er hastighet. Ingen som besøker en side ønsker å vente på at innhold skal vises. Antallet besøkende som forlater siden øker med tiden det tar å laste siden. Så hastigheten har direkte innvirkning på en sides besøk og inntjening. Da har vi slått fast det. Og når vi vet at geografisk avstand også har en tidsfaktor, forstår vi at plasseringen er viktig. Når det er sagt, så er der en del andre faktorer som også spiller inn på hastigheten. Serverens spesifikasjoner er naturligvis helt avgjørende. Det nytter ikke å ha en server i kjelleren om den har komponenter som er for dårlig dimensjonert. Da blir den treig uansett.

Men tar vi utgangspunkt i 2 servere med identiske spesifikasjoner, så vil neste faktor være plasseringen. Står den ene serveren i Houston, og den andre i Oslo, vil naturligvis den som står i Olso serve de norske brukerne best. Men har du brukerne dine i USA så vil plasseringen i Houston være bedre. Det tar faktisk litt tid å transportere data fra en lokasjon til en annen. Se også våre SEO tjenester.

 

Eksempel på en servers hastighet

La oss ta vår egen nettside, nettverten.no. Vi kjører siden fra en Google server plassert i Belgia. Laster vi siden fra Stockholm tar det 422 millisekund å laste den. Men forsøker vi å laste den samme siden fra New York City i USA, tar det 2,22 sekund å laste den. Da forstår vi at plassering har ganske stor betydning. Det tar faktisk 5 ganger så lang tid å laste siden i USA kontra Sverige.

Server testet fra Stockholm
Server testet fra New York City

Konklusjon

Med utgangspunkt i 2 servere av samme kvallitet så bør man velge den som står sitt publikum nærmest. Men ser man på en treg server i Norge kontra en rask server i Belgia, så er situasjonen en annen. Derfor er det viktig å se på en servers spesifikasjoner i tillegg til plasseringen. En Lada og en Ferrari stiller ikke i samme klasse, uansett hvor i verden man befinner seg.

Les også: SEO forklart på 123